De naam van Roze 50plus Oldambt is veranderd in

 

Regenboog Oldambt

Ga naar www.regenboogoldambt.nl

 

voor informatie over ons en onze activiteiten

 

 

"ZelfsPot": verrassing voor de vaste bezoekers van Roze 50+ Oldambt

Hoe moeilijk het ook kan zijn in de stille coronatijd, het is niet helemaal een tijd van stil zitten voor de onvermoeibare vrijwilligers van Roze 50plus Oldambt. Hun inzet heeft het mogelijk gemaakt om onze vaste bezoekers te kunnen verrassen met een speciaal cadeautje: ZelfsPot.

Zoals de speelse titel suggereert, is ZelfsPot een verzameling van leuke en bewust flauwe moppen over het roze leven, geschreven door Ragini Werner en samengesteld met Robert de Groot, Ali Bettenbroek en Rina Lakwijk (eindredactie). Wij hebben het grappenboekje gepubliceerd met dank aan extra sponsoring van Roze 50+ Nederland als compensatie voor onze activiteiten die de laatste tijd moesten worden afgelast als gevolg van corona. ZelfsPot brengt roze ouderen in o.m. Oldambt humor, relativering en licht in deze donkere dagen.

Het was de bedoeling om ZelfsPot te presenteren als gratis verrassing voor bezoekers van het reguliere LHBTI-zondagmiddagcafé in de HarbourClub Winschoten. Helaas kon deze bijeenkomst vanwege de aangescherpte coronamaatregelen niet doorgaan. Daarom is dit weekend het boekje nu bij onze vaste bezoekers zoveel mogelijk persoonlijk thuis bezorgd. Een passend cadeautje ter gelegenheid van de 6e Nationale Roze Ouderen Dag op maandag 26 oktober.

Wij hopen iedereen op zondag 15 november weer in de HarbourClub te kunnen ontmoeten voor de “live” lancering van ZelfsPot.  Meer weten? Mail dan eventjes naar roze50plusoldambt@gmail.com

Bericht van Roze 50+ Nederland

Op maandag 26 oktober a.s. vindt vanaf 13.30 uur de zesde Nationale Roze Ouderen dag plaats in Utrecht bij TivoliVredenburg.

Roze 50+, samenwerking van ANBO en COC, organiseert deze dag met Queer Film Festival Utrecht. Het beloofd een mooie middag te worden! We presenteren de Roze 50+ editie van het ANBO Magazine, een prachtige uitgave met veel verhalen van en over LHBTI ouderen. Mr en Mrs Senior Pride 2020 worden gehuldigd, de film Grijze Muren van Silvie Konings wordt vertoond en Victoria False treedt op! De middag is online te volgen via onze Facebook pagina, https://www.facebook.com/roze50plusNL/posts/3418821441545043 en via ons YouTube kanaal https://www.youtube.com/watch?v=k_GJOv65R3E&feature=youtu.be

 

Bericht van “het bestuur”

De aangescherpte coronamaatregelen betekenen ook voor onze organisatie dat wij onze bijeenkomsten en andere activiteiten afstemmen op de situatie van het moment.

Ons LHBTI-zondagmiddagcafé gaat zondag 18 oktober niet door. We hopen dat de situatie 15 november zodanig is dat wij elkaar dan weer in de HarbourClub kunnen ontmoeten. 

Er is nog geen enkel zicht op wanneer wij weer in de De Boschpoort terecht kunnen. Dat betekent dat er in elk geval tot januari geen “Aal goud?!” ontmoetingsbijeenkomsten zullen plaatsvinden.

 

Heb je behoefte aan persoonlijk contact met andere Roze 50-plussers, mail dan gerust naar roze50plusoldambt@gmail.com of bel Adriaan Prinse 06 17830694 of Rina Lakwijk 06 41791910.

Ondertussen hopen wij dat jullie gezond blijven!

WhatsApp-groep

Lijkt het jou ook leuk om mee te doen aan onze Whatsapp-groep?

In deze groep kunnen we op een gemakkelijke manier contact met elkaar hebben, snel iets doorgeven en afspraken maken om bijvoorbeeld iets leuks te gaan doen met diegenen uit de groep die daar zin in hebben. We zijn al met 18 deelnemers en ook jij bent van harte welkom om in te stappen!

Stuur even een appje naar Aart de Goojer 06 45034943 en je doet mee!

AFGELAST VANWEGE DE AANGESCHERPTE CORONAMAATREGELEN

 

LHBTI+ zondagmiddagcafé met verrassing!

Zondagmiddag 18 oktober vanaf 15.00 uur kunnen we elkaar weer ontmoeten in de HarbourClub, Havenkade west 3 in Winschoten.

Deze middag geven wij een inkijkje in onze nieuwe website en gaat iedere bezoeker met een verrassing naar huis!

Vanwege de coronamaatregelen moet je jezelf even van tevoren aanmelden via roze50plusoldambt@gmail.com 

I.v.m. de coronamaatregelen vragen we jullie anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

 

Wil je blijven eten? Reserveer dan even van tevoren bij de HarbourClub info@harbourclubwinschoten.nl

 "Aal goud?!" LHBTI+ ontmoetingsmiddag 

 

Onze ontmoetingsmiddagen gaan voorlopig niet door. 

De Bochtpoort is - vanwege de coronamaatregelen - nog voor onbepaalde tijd gesloten.

 

We hopen over enkele maanden weer open te gaan.

De koffie en thee staan dan klaar en het is altijd weer mooi om elkaar in een vertrouwde sfeer te ontmoeten en nieuwe bezoekers van harte welkom te heten.

 

Bij voldoende belangstelling is er een gezellige voortzetting vanaf 17.00 uur in de HarbourClub Winschoten, Havenkade west 3 Winschoten.

 

"Aal goud? ... Elk en ain zichzulf?!"

“Aal goud?... elk en ain zichzulf?!” is een programma van de Groningse zanger Klaas Spekken, pianist Vincent Grit en Roze 50+ ambassadeur Marjet Bos voor zorg- en welzijnsinstellingen.

Met liedjes en verhalen “uit het leven gegrepen” vragen zij op een open en persoonlijke manier aandacht voor oudere lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LHBTI) en voor de omstandigheid dat velen van hen zichzelf niet durven te zijn. In hun programma geven zij een stem aan deze ouderen en willen zij de toehoorder op een laagdrempelige en toegankelijke wijze bekend maken met hun situatie en begrip hiervoor kweken. 

De eerste voorstelling heeft plaatsgevonden in zorgcentrum De Blanckenborg in Blijham. De tweede vond plaats in zorgcentrum De Renselheerdt in Winschoten.

Helaas moesten reserveringen vanwege de coronacrisis worden afgezegd en is het ongewis wanneer we weer aan de slag kunnen.

Belangstelling? Download hier de flyer en folder! Of contact Marjet 06 20716469|roze50plusoldambt@xs4all.nl

Download
Flyer Aal Goud.pdf
Adobe Acrobat document 567.2 KB
Download
Folder Aal Goud.pdf
Adobe Acrobat document 785.6 KB

Bericht i.v.m. de coronacrisis

Half maart plaatsten wij onderstaand bericht.

Zoals de situatie nu is organiseren wij in elk geval voor 1 juni geen groepsbijeenkomsten.

In onderstaand bericht hebben we gevraagd wie boodschappen wil doen voor mensen, die dat niet zelf kunnen doen en wie het leuk vindt om af en toe te bellen met mensen, die daar behoefte aan hebben. We kregen een aantal reacties van mensen, die willen helpen maar niet één van mensen, die hulp nodig hebben of een telefonisch praatje leuk vinden.

Wij vragen ons af of iedereen zichzelf prima redt en/of geen behoefte heeft aan telefonisch contact óf dat er misschien mensen zijn, die het moeilijk vinden om te vragen.

Mocht dat laatste het geval zijn, schroom dan niet en neem gerust contact op met Adriaan: adriaanprinse@gmail.com tel. 06 17830694 of bel met Rina Lakwijk tel. 06 41791910.

Wij willen er graag voor elkaar zijn en persoonlijke contacten telefonisch onderhouden. 

TERUGBLIK OP ENKELE HOOGTEPUNTEN

VAN DE AFGELOPEN JAREN

Activiteiten in de Regenboogweek 10-18 oktober 2020

Vanwege de Coronacrisis wordt er dit jaar minder georganiseerd dan in voorgaande jaren maar we laten Internationale Coming Outdag natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan!

* Aangezien 11 oktober op een zondag valt wordt de regenboogvlag op zaterdag 10 oktober gehesen! Dan is er om 10 uur een korte bijeenkomst bij het gemeentehuis in de Langestraat. Na het hijsen van de Regenboogvlag en de toespraak door wethouder Gert Engelkens draagt onze stadsdichter Richard Nobbe een voor deze gelegenheid geschreven gedicht voor, spreekt Rina Lakwijk van Roze 50plus Oldambt de aanwezigen toe en zal er tot slot een gedicht van Timo Boom worden voorgedragen.

* Dinsdagavond 13 oktober en donderdagavond 15 oktober wordt de film “Été 85” van Francois Ozon vertoond in Filmhuis De Klinker, Mr. D.U. Stikkerlaan 251 in Winschoten. Aanvang 20.00 uur.

* 18 OKTOBER IS AFGELAST VANWEGE DE AANGESCHERPTE CORONAMAATREGELEN

Aan het einde van de Regenboogweek geven we tijden ons zondagmiddagcafé in de HarbourClub, Havenkade West 3 in Winschoten op op zondag 18 oktober om 15.00 uur een inkijkje in onze nieuwe website. Om ervoor te kunnen zorgen dat we dit volgens de corona-voorschriften kunnen doen is aanmelding voor deze bijeenkomst verplicht. Mail daarvoor even naar roze50plus@gmail.com of bel met Adriaan Prinse 06 17830694. Iedere bezoeker gaat deze middag met een verrassing naar huis!

Programma Regenboogweek Oldambt 2019

Zaterdag 5 oktober: LHBTI-feest “Out & Proud voor jong en oud!”

Aanvang 20.30 uur in de HarbourClub, Havenkade-West 3, Winschoten met “Easy Rock ’n Roll” door Thecla Brakel en swingende muziek door DJ Dusty. Gratis entree en bitterballen.

Dinsdag 8 oktober: Film “Carmen & Lola” (2018)  Regie: Arantxa Echevarria

Aanvang 20.00 uur in Cultuurhuis De Klinker, Mr. D.U Stikkerlaan 251, Winschoten

Toegangsprijs: € 11,- inclusief drankje in de pauze en leden van de filmliga: € 7,-

Vrijdag 11 oktober: Internationale Coming-Outdag

8.30 uur het hijsen van de Regenboogvlag aan het gemeentehuis in de Langestraat in Winschoten door burgemeester Cora-Yfke Sikkema en ontbijt en gesprek van de burgemeester met ambtenaren en vertegenwoordigers van de LHBTI-gemeenschap in Oldambt.

's Middags zal voor de eerste keer het programma "Aal goud?... elk en ain zichzulf?!" in een zorginstelling in de regio worden gepresenteerd.

Zondag 13 oktober: Regenboogviering “Ken je mij?... wie ken je dan?”

georganiseerd door de LHBTI Werkgroep Geloof & Levensbeschouwing Westerwolde en Oldambt

Aanvang 16.00 uur in Het Witte Kerkje, Dorpsstraat 119, Vriescheloo

Na de viering is er een gezamenlijke maaltijd.

Marjet Bos van Roze 50plus Oldambt is

Mrs. Senior Pride 2019!

 

Tijdens de Nationale Roze Ouderen dag op 25 juni jl. werd onze Roze 50+ ambassadeur Marjet Bos uitgeroepen tot Mrs. Senior Pride 2019.

Clem Bongers Roze 50+ ambassadeur in Nijmegen is Mr. Senior Pride 2019.

Foto links: Mr. en mrs. Senior Pride 2019 met Andrea Drost (ondersteuner van de Roze 50+regiogroepen Noord en Oost waar Clem en Marjet toe behoren) en foto rechts met Manon Linschoten van Roze 50+ en Eveline Van de Putte, schrijfster van o.m. levensverhalen van roze ouderen.

Belangrijkste in 2018 georganiseerde activiteiten

 

Activiteiten in de Regenboogweek in de gemeente Oldambt

 

In de week van 7 tot 14 oktober wordt in de gemeente Oldambt een aantal activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor de positie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (afgekort LHBTI). Aanleiding is de jaarlijkse viering van Internationale Coming-Outdag op 11 oktober.

"Coming-Outdag verwijst naar het moment waarop LHBTI-ers "uit de kast" komen en zichzelf als lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender of intersekse aan hun omgeving bekend maken. Voor velen is dit ook vandaag de dag niet vanzelfsprekend, maar beladen met angst om niet geaccepteerd en buitengesloten te worden.

Op Internationale Coming-Outdag wordt overal ter wereld aandacht gevraagd voor de positie van LHBTI-ers. De Gemeente Oldambt wil zich inzetten voor de emancipatie en acceptatie van LHBTI, onder meer door uitvoering van de door de gemeenteraad unaniem aangenomen meerjarige beleidsnota.

Dit jaar zullen de volgende activiteiten plaatsvinden: een regenboogviering, film, een bijeenkomst bij het gemeentehuis rond het hijsen van de regenboogvlag en een LHBTI-feest. Informatie over deze afzonderlijke activiteiten staat hieronder.

Zondag 7 oktober: Regenboogviering: "Opdat iedereen in vrijheid zichzelf kan zijn"

Aan het begin van de Regenboogweek organiseert de "LHBT-werkgroep Geloof & Levensbeschouwing Oldambt" een Regenboogviering. In deze viering wordt met liederen, beelden en betekenisvolle teksten stil gestaan bij de situatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen. (LHBTI)

Het "New Life Groningen Choir", LGBT Asylum Support en Bianca Holst, stadsdichter van de gemeente Oldambt verlenen hum medewerking. Het openingswoord wordt uitgesproken door wethouder Bard Boon.

De Regenboogviering richt zich op iedereen.

Aanvang 15.00 uur in "De Ontmoeting", Kerklaan 32 in Scheemda.

 

Dinsdag 9 oktober: Film "The Happy Prince"

Op voorstel van Roze 50plus Oldambt zal tijdens de Regenboogweek op dinsdag 9 oktober om 20.00 uur de nieuwe film ‘The Happy Prince’ over de laatste jaren van de homoseksuele Ierse schrijver Oscar Wilde (1854 - 1900) vertoond worden in het Filmhuis De Klinker, Mr. D.U. Stickerlaan 251 in Winschoten.

Rina Lakwijk van Roze 50plus Oldambt zal de film kort inleiden.

De toegangsprijs is € 6,50 voor leden en € 11,- voor niet-leden.

Kaarten kunnen hier besteld worden: https://www.indeklinker.nl/film/582/Filmhuis_The_Happy_Prince/

 

Donderdag 11 oktober: Internationale Coming-Outdag en hijsen van de Regenboogvlag

Burgemeester Rika Pot zal aan het eind van een bijeenkomst bij het gemeentehuis aan de Langestaat de regenboogvlag hijsen. Deze bijeenkomst begint om 10 uur. Er zullen korte toespraken worden gehouden door burgemeester Pot en een vertegenwoordiger van Roze 50plus Oldambt. Staddichteres Bianca Holst draagt een speciaal door haar - op het thema van de Regenboogweek "Opdat iedereen in vrijheid zichzelf kan zijn" -  geschreven gedicht voor. Iedereen is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Organisaties, bedrijven, winkeliers en inwoners worden opgeroepen blijk te geven van hun solidariteit door die dag de regenboogvlag uit te steken. Deze zes-kleurige vlag is het symbool van de LHBTI-emancipatiebeweging. De vrolijke kleuren van de regenboogvlag zullen in ieder geval wapperen aan meerdere gebouwen van de gemeente Oldambt.

 

Zaterdag 13 oktober: LHBTI-feest "Out & Proud voor jong en oud!" met live-muziek

Ter afsluiting van de Regenboogweek organiseert LHBTI-organisatie Roze 50plus Oldambt onder het motto “Out & Proud voor jong en oud!” een LHBTI-feest.
De band “Off stage” staat garant voor swingende live muziek; er is een aparte verrassing om mee naar huis te nemen en ook komt er af en toe een bitterballetje langs…
Iedere lesbische vrouw, homoseksuele man, biseksueel, transgender en interseksueel wordt van harte uitgenodigd om “Out & Proud!” te vieren dat iedereen in de gemeente Oldambt zichzelf kan zijn!

Het feest wordt gehouden in de HarbourClub Winschoten, Havenkade West 3 in Winschoten.

Het begint om 20.30 uur en de entree is € 5,-.

"Out & Proud voor jong en oud!" wordt mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van: het Trutfonds (www.trutfonds.nl); het Bob Angelo Fonds (www.bobangelo.nl); Roze 50+ Nederland (www.roze50plus.nl); COC Groningen & Drenthe (www.cocgd.nl) en Noorderpoort | Dollard College | Campus Winschoten (www.campusws.nl)
Belangrijkste in 2017 georganiseerde activiteiten

 

LHBT eindejaarsborrel voor jong en oud

Vrijdag 29 december organiseerden wij een "LHBT eindejaarsborrel voor jong en oud".

Het was een gezellige avond met meer dan 30 mensen die naar de Harbour Club waren gekomen.

 

Themamiddag "Alles wat je altijd al over transgenders wilde weten"

De “Aal goud?!”ontmoetingsmiddag voor LHBTI 50-plussers op donderdag 26 oktober had als onderwerp “Alles wat je altijd al over transgenders wilde weten”. 

Genderpsycholoog Alwin Man en psycholoog en ervaringsdeskundige Mark Hommes hielden een boeiende inleiding. De 30 aanwezigen kregen antwoord op hun vragen en er werd nog lang en geanimeerd nagepraat. 


Activiteiten in de Regenboogweek in de gemeente Oldambt (8-15 oktober 2017)

Regenboogviering met het thema “Opdat iedereen in vrijheid lief kan hebben”

Zondag 8 oktober Regenboogviering in de Marktpleinkerk te Winschoten.

Aan het begin van de Regenboogweek organiseerde de "LHBT-werkgroep Geloof & Levensbeschouwing Oldambt" voor de allereerste keer - en met een uniek concept - een Regenboogviering!

De organiserende werkgroep bestaat uit mensen op persoonlijke titel en vertegenwoordigers van kerkgenootschappen, Manna22, Jongerencentrum ’t Spoor, REAL ID en Roze 50plus Oldambt.

Deze regenboogviering richtte zich op iedereen.

Iedereen - ongeacht levensbeschouwing, geloof, ras of seksuele voorkeur - was van harte welkom aan deze viering deel te nemen. Burgemeester Pieter Smit sprak een openingswoord.

Het thema “Opdat iedereen in vrijheid lief kan hebben” verwijst naar de wens dat ieder mens ongeacht haar of zijn seksuele voorkeur, geslachtsidentiteit, huidskleur of wat dan ook zelf moet kunnen bepalen met wie hij of zij het leven en de liefde wil delen.

Met behulp van verschillende kunstuitingen, betekenisvolle teksten en liederen werden verbindingen gemaakt met de situatie en acceptatie van LHBT's en het LHBT-zijn. Het verbindende begrip was “liefde”.

Op een indrukwekkende wijze werd vorm gegeven aan het thema van de Regenboogviering:

“Opdat iedereen in vrijheid lief kan hebben”.

 

LHBT-film

Dinsdag 10 oktober 20.00 uur: Film "Freeheld" in het Filmhuis in Cultuurhuis De Klinker. Rina Lakwijk van Roze 50plus Oldambt hield een korte inleiding en voorafgaand aan de film werd de Coming Out toespraak van Ellen Page vertoond. Deze film gaat over een liefdesgeschiedenis van twee vrouwen, onder meer over de angst voor negatieve reacties en uitsluiting. Na afloop werd nagepraat in het bioscoopcafé.

 

Woensdag 11 oktober “Internationale Coming Out dag”.

Organisaties, bedrijven, winkeliers en inwoners werden opgeroepen blijk te geven van hun solidariteit en LHBT-vriendelijkheid door die dag de regenboogvlag uit te steken. De HEMA in Winschoten gaf gevolg aan deze oproep

LHBT-inwoners van Oldambt zullen zich hiermee zichtbaar gesteund voelen. Deze zes kleurige regenboogvlag is het symbool van de LHBT-emancipatiebeweging. De vrolijke kleuren van de regenboogvlag zullen in ieder geval wapperen aan meerdere gebouwen van de gemeente Oldambt!

Het programma van deze dag zag er als volgt uit:

10.00 uur in een feestelijke sfeer wordt de regenboogvlag gehesen aan het gemeentehuis in de Langestraat door wethouder Kees Swagerman. Er waren toespraken, een informatietafel en roze koeken werden uitgedeeld aan belangstellenden en het winkelende publiek.

14.00 uur onthulling van een bordje met de tekst "Opdat iedereen in vrijheid lief kan hebben" bij het regenboogzebrapad aan de Mr. D.U. Stikkerlaan door wethouder Bard Boon. Met dit bordje vraagt de gemeente Oldambt blijvende aandacht voor de zichtbaarheid en acceptatie van haar lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender inwoners.

 

Zaterdag 14 oktober: LHBT-feest "Out & Proud" voor jong en oud! in de HarbourClub.

Ter afsluiting van de Regenboogweek organiseerde LHBT-organisatie Roze 50plus Oldambt m.m.v. LHBT-jongerenorganisatie REAL ID onder het motto “Out & Proud” een groots en swingend LHBT-ontmoetingsfeest. Dit LHBT-feest was historisch gebeuren in het Oldambt! Er kwamen 80 bezoekers en de sfeer was geweldig! Burgemeester Pieter Smit hield een openingspraatje.